Personální krize ve zdravotnictví Pardubického kraje

Dne 7.6.2021 z iniciativy předsedy ČLK Svitavy MUDr. Pavla Kolečkáře proběhlo jednání na Krajském úřadě Pardubice s Ing. Michaelou Matouškovou, MPA, náměstkyní hejtmana Pardubického kraje, referát zdravotnictví.
Pozvání přijali předsedové ČLK: Ústí na Orlicí MUDr. Jan Báník, Chrudim MUDr. Milan Ševčík, Pardubice MUDr. Jiří Vondrák.
Jednali jsme o personální krizi ve zdravotnictví a hlavně o personalistice, možnostech náboru nových lékařů i sester.
Jednání se zdálo užitečné pro všechny strany. Paní náměstkyně nás informovala o špatné personální politice NEMPK a.s. za poslední roky, což všichni vidíme na výsledcích a tristní aktuální situaci. Byly probírány možnosti náboru včetně spolupráce se starosty měst ( kupř. přidělení služebních bytů, snížených sazeb za pozemky apod.) Za ČLK jsme konstatovali, že se nedá trvale překračovat zákon o DPČ a pro starší lékaře je další navyšování služeb v nemocnicích neúnosné. Jsme ochotni pomoci s jakoukoli činností v tomto smyslu. Vzhledem k tomu, že paní náměstkyně se pár týdnů před jednáním dostala do Dozorčí Rady NEMPK a.s., přislíbila, že v měsíci červnu proběhne jednání formou kulatého stolu s NEMPK a.s. a budou vytyčeny konkrétní cíle náboru a bude nás informovat. V personálním odd. NEMPK a.s. proběhly změny v pracovnících, z jejich strany na jednání nikdo nepřišel, přes vyřízené pozvání.
Pevně všichni věříme, že podobná setkání povedou ze strany Krajského úřadu a ČLK ke změně postoje NEMPK a.s. v této záležitosti a dojde ke zlepšení.

Jdi zpět