První pomoc by měl znát každý - report z akce ČLK 12.9.2015

Vážení a milí kolegové,


chtěl bych Vám touto cestou poděkovat za báječnou účast na 1. hromadné akci ČLK Svitavy (1/10 všech registrovaných) dne 12.9.2015 v Schindlerově háji, která má zahájit cyklus podobných seminářů (plánujeme 3/rok), které by mohly být prospěšné všem profesím lékařů, jež ve svých řadách ČLK sdružuje. Bylo milé vidět všechny věkové kategorie.

Je nutné si uvědomit, že ČLK nás zaštiťuje po právní stránce, vede agendu, stará se o systém celoživotního vzdělávání lékařů a garantuje odbornou způsobilost, vede registr. Nestará se o platové výměry (od toho jsou odbory), i když jí tato otázka vůbec není lhostejná a snaží se o nápravu. Bylo by škodou se občas nesejít, neprobrat aktuální problémy, nejenom se vzdělat, ale i aktivně odpočinout, přátelsky si popovídat a i navzájem se seznámit. Možná 
nás napadnou věci, které by se daly realizovat a podpořit, aby se nám lépe pracovalo. Před 25 lety bychom si to nedovedli ani představit a byli bychom za to šťastni, nyní tu možnost máme, v tom je svoboda (v průběhu odpoledne jsem potkal poníka - viz foto- povídal, že by se taky zúčastnil, kdyby mohl..ale prý nemůže).

Sobotní program 12.9.2015 proběhl na téma: "První pomoc by měl znát každý".
Přednášel nám MUDr. Vladislav Kutěj z kliniky urgentní medicíny z Olomouce, dopoledne: "jak by mělo vypadat chování zdravotníka na místě příhody" - teorie a odpoledne praktický nácvik: Základní podpora životních funkcí ( BLS) za využití fantomu s možností zpětné kontroly + AED (automatizovaný externí defibrilátor) + bariérové pomůcky. Následně byl volný program ....turistika, možnost běhu, tenisu....navečer přátelské posezení nad gulášem ze zvěřiny od MUDr. Kluga, který byl naprosto uchvacující. Až na obsluhující personál to byla dle mého soudu prima akce. Dovolil jsem si připojit pár fotek.


O dalších akcích Vás budeme informovat ( nejspíše zimní v 2/2016 s lyžováním Karlov společně s ČLK Šumperk a skoro letní v 6/2016 s turistikou a koupáním v Jevíčku i vzhledem ke kulatému výročí léčebny).


V květnu bude pravidelné okresní shromáždění.


Přeji co nejsrdečněji chuť si povídat a co nejlépe léčit naše pacienty a těším se na další shledání s Vámi


MUDr. Pavel Kolečkář, předseda ČLK Svitavy

Jdi zpět